Blog

Waarom houten speelgoed?

28 november 2021, door Celine Froentjes

Voordelen van houten speelgoed

Houten speelgoed wordt tegenwoordig steeds populairder en dit is niet voor niets. Het heeft namelijk verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten speelgoed, welke meestal van plastic gemaakt zijn. Hieronder zetten wij de belangrijkste voordelen kort voor je onder elkaar:

  • Milieuvriendelijk: hout is een natuurlijk product en hierdoor is zowel productie van houten speelgoed, als de afbraak ervan een stuk milieuvriendelijker in vergelijking met andere soorten speelgoed.
  • Duurzaam: houten speelgoed is vaak meer solide en heeft een langere levensduur in vergelijking met bijvoorbeeld plastic speelgoed.
  • Veilig: bij houten speelgoed is de kans op kleine of afgebroken (en hierdoor scherpe) deeltjes erg klein.
  • Stimuleert creativiteit: houten speelgoed stimuleert kinderen om hun verbeelding te gebruiken en ‘out of the box’ te denken.

 

Verschillende soorten houten speelgoed 

Houten speelgoed kan worden ingedeeld in verschillende categorieën. In onze webshop vindt u onder andere de volgende soorten houten speelgoed:

 

----------------------------------------------------------------------------------

blokken

Houten blokken als speelgoed

21 november 2021, door Celine Froentjes

Je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het tegen in de (online) speelgoedwinkels: felgekleurde auto’s waarin je kind zelf kan rondrijden, plastic vliegtuigen en (educatief) speelgoed waarmee een vierjarige een robot kan bouwen én programmeren. Al dit speelgoed belooft niet alleen urenlang speelplezier (wat in de praktijk nogal eens tegenvalt) maar ook dat je kind er slimmer en socialer van wordt. Welke ouder wil dat nu niet voor zijn of haar kind? Dus als er iets nieuws op de markt komt, kopen we dit massaal. Er is echter een soort speelgoed dat dezelfde voordelen biedt, meer zelfs, langer meegaat en stukken goedkoper is. We hebben het natuurlijk over de ouderwetse kaskraker onder het speelgoed: de houten blokken. Spelen met houten blokken is goed voor je kind. Laten we eens kijken waarom dat zo is.

 

Houten blokken bevorderen de motorische ontwikkeling

Veel modern speelgoed is gericht op één bepaalde leeftijd. Houten blokken als speelgoed stimuleren de motorische ontwikkeling vanaf het aller vroegste begin. Geef een peuter een stel houten blokken en je kind begint ze rond te schuiven en (iets later) op te pakken. Je kind leert de eigen zintuigen kennen en ontdekt dat het de omgeving kan beïnvloeden. Iets later, als je kind kan staan, gebruikt het kind de houten blokken om te ervaren hoe evenwicht en balans werkt. Zo zorgt dit speelgoed dat je kind bij elk stadium van zijn of haar ontwikkeling leert hoe de wereld werkt.

 

Houten blokken stimuleren de creativiteit

Houten blokken komen niet met een ingebouwde “bedoeling”. Een vlieger moet vliegen, een auto moet rijden, met houten blokken kun je elke kant op. Een kind dat met houten blokken speelt moet dus zelf verzinnen wat het wil bouwen en moet nadenken over het ontwerp. Daarna kan het bouwen beginnen. Dit spelen eindigt met een uniek bouwwerk, wat helemaal door je kind bedacht is en waar je kind – terecht- trots op is.

 

Houten blokken versterken het ruimtelijk inzicht

Uit onderzoek blijkt dat dit ruimtelijk inzicht niet alleen handig is bij alledaagse taken (bijvoorbeeld het inruimen van een kast), maar dat kinderen met beter ruimtelijk inzicht het later op school een stuk beter doen met alle rekenvakken. Houten blokken als zijn geweldig om het ruimtelijk inzicht te ontwikkelen. Voor het bouwen van een toren, brug of kasteel moet je kind inschatten hoe groot en zwaar de blokken zijn. Het nadenken over het ontwerp vereist dat je kind een “mentaal model” maakt waarin alle blokjes samenkomen.

 

Houten blokken leren kinderen problemen op te lossen

Bouwen met blokken gaat niet altijd zoals vooraf bedacht. Misschien komt je kind een bepaald bouwsteentje tekort. Of de constructie blijkt toch niet zo stabiel en stort in elkaar Het zijn dit soort kleine tegenslagen die je kind uitdagen om een oplossing te vinden. Zo versterken ze hun probleemoplossend vermogen. Houten blokken leert kinderen essentiële life skills aan. Behalve het probleemoplossend vermogen worden ook andere belangrijke vaardigheden door houten blokken gestimuleerd. Een kind zal niet bij de eerste keer dat een toren omvalt boos weglopen. Het probeert het nog eens. Zo zorgt dit speelgoed dat het kind doorzettingsvermogen en geduld aanleert.

 

Houten blokken zijn sociaal speelgoed

Met houten blokken kun je prima in je eentje spelen. Maar ze zijn ook geweldig om samen met te spelen. Zo zorgt dit speelgoed ervoor dat je kind leert samenwerken, communiceren en delen. Spelen met houten blokken is goed voor het zelfvertrouwen Wanneer je kind een mooie toren heeft gebouwd moeten papa en mama dit natuurlijk zien. De bewonderende complimenten die je je kind geeft geven het zelfvertrouwen van je kind een enorme boost. Er is weinig zo stimulerend als een eigen idee werkelijkheid zien worden. Als er onderweg een paar tegenslagen overwonnen moeten worden is het moment waarop “het” gelukt is onvoorstelbaar. Dat gevoel van succes gun je toch elk kind?

 

Houten blokken zijn niet voor niets het klassieke speelgoed

Met zo een groot aantal voordelen is het logisch dat houten blokken nog steeds een favoriet speelgoed zijn. Je vraagt je bijna af waarom ouders zich soms scheel betalen aan allerlei regulier speelgoed, wanneer houten blokken je kind veel meer te bieden hebben!

 

------------------------------------------------------------------------------

5 redenen om te kiezen voor houten speelgoed

15 november 2021, door Celine Froentjes

Speelgoed; je huis staat er vol mee. Als je de speelgoedkast eens zou bekijken, dan zou je zien dat heel veel speelgoed kwetsbaar is en snel stuk gaat. Ander speelgoed is wel duurzaam en gaat ontzettend lang mee. Speelgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Denk bijvoorbeeld eens aan Playmobil, LEGO of DUPLO. Maar ook houten speelgoed gaat ontzettend lang mee en is zeker duurzaam te noemen. Als je kiest voor houten speelgoed, dan heeft dat nog meer voordelen ten opzichte van plastic speelgoed. In dit artikel geven wij 5 redenen om te kiezen voor houten speelgoed.

 

Houtenspeelgoed is veilig

Reken eens uit hoeveel uren een kind op een dag met speelgoed speelt. Reken vervolgens eens uit hoeveel dat per week, per maand en per jaar is. Dat zijn flink wat uren. Dan wil je natuurlijk wel dat speelgoed veilig is. Vooral jonge kinderen stoppen speelgoed nog vaak in de mond. Bij het produceren van plastic speelgoed kan het zo zijn dat er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Let bij het kopen van plastic speelgoed op dat deze vrij is van schadelijk stoffen. Bij het produceren van speelgoed van hout komen er geen schadelijke stoffen vrij. Hout is een natuurlijk materiaal en wordt ook behandeld met natuurlijke materialen. Daarmee kan houten speelgoed veiliger zijn. Maar het is sowieso goed om te letten op keurmerken als je speelgoed koopt. Zoals we al schreven stoppen veel jonge kinderen het speelgoed in de mond. Plastic speelgoed bestaat vaker uit kleinere onderdelen dan houten speelgoed. Speelgoed van hout is vaak veel robuuster en daarmee ook een stuk veiliger omdat het simpelweg niet in de mond kan.

 

Speelgoed van hout is duurzaam

Dit punt is misschien het grootste voordeel. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu is houten speelgoed veel beter. Speelgoed van hout gaat ontzettend lang mee, vaak van generatie op generatie. Het is van goede kwaliteit en onverslijtbaar. En omdat het onverslijtbaar is, belandt het niet zo snel op de afvalberg dan bijvoorbeeld plastic speelgoed en dat is weer beter voor het milieu.

 

Houten speelgoed is mooi

Houten speelgoed heeft een natuurlijke uitstraling en heeft een zachte en warme sfeer. Het is niet alleen speelgoed, het is ook gewoon een prachtige en decoratieve accessoires passend in elke woon- en slaapkamer. Het staat ook prachtig op bijvoorbeeld een wandplank in de kinderkamer op het moment dat er eventjes niet mee gespeeld wordt.

 

Tijdloze uitstraling

Speelgoed van hout is niet alleen prachtig, het heeft ook een tijdloze vormgeving. Speelgoed van hout gaat generatie op generatie mee. Wie heeft er niet met een blokkendoos bij (overgroot)oma gespeeld. Of denk eens aan de houten legpuzzels die in menigeen kast nog wel te vinden is. En hoe leuk is het om te zien dat jouw kinderen met speelgoed spelen waar jij zelf vroeger nog mee gespeeld hebt.

 

Houten speelgoed stimuleert de creativiteit

Wat je bij speelgoed van hout niet zoveel terug ziet komen is batterijen. Dus geen knipperende lampjes en lawaaiige sirenes. Kinderen zullen deze geluidjes er zelf bij moeten bedenken en maken. Dat prikkelt nog meer de fantasie en creativiteit van kinderen.

-----------------------------------------------------

 

Koken en kinderen vermaken: zo doe je dat

5 december 2021, door Celine Froentjes

Laat ze meedoen

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het ís mogelijk. Afhankelijk van de leeftijd van je kind geef je hem of haar een klusje. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de groente. Je zult zien dat je zoon of dochter heerlijk zoet is terwijl jij ondertussen de meest heerlijke lasagne in elkaar flanst.

Laat ze koken in hun eigen keukentje

Veel huishoudens hebben naast een keuken voor papa en mama ook een schattig keukentje voor het kind. Zo eentje van hout waar kinderen zich uren mee kunnen vermaken. Maak dan ook vooral een deal en spreek met je kind af dat hij of zij in zijn keukentje gaat koken als mama dat ook gaat doen in haar keuken.

Verstoppertje spelen

Iedere keer dat je kindje weer even in de keuken komt, kun je hartstikke goed oplossen door te vragen of hij of zij verstoppertje wil spelen met een pop of knuffel. Vraag je kind om even naar een andere kamer te gaan terwijl jij ondertussen zijn of haar lievelingsknuffel verstopt. Tip: zoek een beetje een goeie plek en je kind kan zomaar een paar minuten flink zoet zijn.

Zet ze op het aanrecht en vertel wat je doet

Kinderen zijn vaak geïnteresseerder dan veel ouders denken. En dus vinden ze het te gek om te zien waar jij als moeder zijnde nou eigenlijk mee bezig bent. Zet je zoon of dochter dan ook op het aanrecht en vertel stap voor stap wat je precies in de keuken aan het doen bent. Van een uitje snijden tot de lasagne in de oven: het zijn stappen die je kind bijster interessant vindt.

Copyright © 2017 DoeppieDee en Bezige boefjes.