Nijntje

Al sinds de jaren 50 is Dick Bruna's Nijntje een bekend en geliefd speelgoed- en boekkaraktertje! Het konijn Nijntje Pluis beleeft allerlei vrolijke avonturen met haar vriendjes. Nijntje is een wit konijn en speelt de hoofdrol in de Nijntje boeken van Dick Bruna. Nijntje bestaat sinds 1955 en sindsdien is er naast boeken ook veel leuke Nijntje speelgoed te verkrijgen, zoals knuffels. De lieve Nijntje beleeft in de bekende verhalen volop avonturen en veel kinderen herkennen zich in haar.

Wereldwijd is Nijntje misschien wel het bekendste konijntje dat er bestaat. Dick Bruna maakte meer dan 30 boeken waarin Nijntje en haar vriendjes de leukste avonturen beleven. Nijntje zag het levenslicht rond 1955, ook genoemd, Nijntje Pluis. De Nederlandse Dick Bruna gaf Nijntje een eigen leven door verhalen voor te lezen over een konijntje voor toen zijn één-jarig zoontje. Nijntje werd op een primaire, eenvoudige manier getekend met primaire kleuren, in rood, geel en blauw en dikke lijnen. Het eerste prentenboek van Nijntje telde 24 pagina’s met veel tekeningen en versjes. Oorspronkelijk werden de prentenboeken in kleine oplages gedrukt. Dick Bruna heeft nooit de bedoeling gehad om Nijntje zo ‘groot’ te maken. In de eerste jaren van Nijntje’s bestaan lijkt ze meer op een stoffen lappenpop met lange oren. Vanaf 1963 werd Nijntje Pluis het konijntje zoals we haar nu kennen.

Nijntje is bekend om primaire kleuren, pure verhalen, lieflijke uitzicht en steeds met een warm en prettig gevoel van veiligheid. De verhalen zijn steeds heel herkenbaar in de leefwereld van kleine kinderen. Voor Dick Bruna was het belangrijk dat kinderen steeds het uitgangspunt zijn in de verhalen van Nijntje. In de verhalen van het konijntje is het dus gangbaar dat er geen hoofdletters worden gebruikt. De verhalen hebben ook een groot educatief karakter. Dit kan je terugvinden in het Nijntje speelgoed, de vele filmpjes en de leerboekjes.

De familie van Nijntje bestaat uit moeder Pluis, vader Pluis, opa Pluis, oma Pluis, oom Vliegenier, tante Trijn. Nijntje is dus van Nederlandse makelij en de naam is, heel eenvoudig, afgeleid van het woord ‘konijntje’. In het buitenland is Nijntje gekend als ‘Nijn’, of ‘Miffy’.

In 2006 werd er een Dick Bruna Huis in Utrecht opgericht met vele tekeningen van Dick Bruna en dus ook van Nijntje. Sinds 2016 is dit ook het Nijntje Museum. Eerder, in 2014 werd bekend dat Dick Bruna geen nieuwe tekeningen zou maken. Nijntjes’ 60ste verjaardag werd gevierd en er werd veel aandacht geschonken aan het lieflijke konijntje. In 2017 overlijdt Dick Bruna. Er werd toen ook extra aandacht geschonken aan ‘Nijntje’. Het unieke assortiment van Nijntje shopt u eenvoudig en snel bij DoeppieDee!

Bekijken als Rooster Lijst

4 producten

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

4 producten

per pagina
Aflopend sorteren
Copyright © 2017 DoeppieDee en Bezige boefjes.